5.10.13

MJV - The F-Word

Geheimpje: ik doe al dagen over beginnen aan dit artikel. Dat zegt wat over mij, maar het zegt zeker ook wat over het onderwerp. Feminisme. Voor mij vanzelfsprekend dat het onderwerp in deze thema-maand aan bod komt. Toch voelt het een beetje alsof ik hier ga zitten preken over een onderwerp waar ik niets over zou mogen zeggen, niets over kan zeggen.

Hoezo niet? Ik ben toch een mens? Ja. Maar wel eentje die in een veilige omgeving is opgegroeid, tot nu toe vooral heeft geprofiteerd van de winsten die zijn behaald door feministes van voor mijn tijd. Nog niet zelf heel bewust ongelijke behandeling heeft meegemaakt, er door belemmerd werd. Nee. Maakt dat dan dat ik niet over dit onderwerp kan schrijven?
Na het lezen van het boek 'Fifty Shades of Feminism' begon het me iets meer te dagen. Vijftig vrouwen, van allerlei rangen, standen en achtergronden bespreken in een kort essay hun kijk op vrouw-zijn en het feminisme. Voor zover je over 'het' feminisme kan spreken. Ik geloof nu dat feminisme in veel verschillende vormen bestaat.

Feminisme als benaming voor een streven naar gelijke behandeling voor iedereen; mannen, vrouwen, transgenders, allemaal. Feminisme om te benadrukken dat vrouwen, en mensen in het algemeen, elkaar zouden moeten helpen, niet de grond in boren. Feminisme als zoektocht naar wat het vrouw-zijn precies is. Of als beweging die nog steeds nodig is, omdat sommige verworven vrijheden nog niet zo sterk in hun schoenen staan. Feminisme als historisch begrip. Activistisch, radicaal feminisme. Bottom-up oriëntaals feminisme. Feminisme als filosofie?

Feminisme, in welke kleur dan ook, ontmoet vaak een negatief tegengeluid. Dat zag ik deze week op twitter en in een uitzending van Pauw en Witteman. Alsof het iets vies is. Een rare hobby. Een overbodige luxe om bij stil te staan, of je 'niets beters te doen hebt'. Gezichten vol medelijden tegenover de persoon die haar stem laat horen over een catalogus die nogal stereotyperend is.

Deze negatieve houding is, merk ik, voor mij lange tijd een reden geweest om te zwijgen over dit onderwerp. The F-Word noemen sommigen het demonstratief. Alsof je het er niet over zou mogen hebben. Alsof jezelf feministe noemen not-done is. Dat zou ik graag doorbreken. Er is wat mij betreft geen reden om het onderwerp te mijden, of te beweren dat het overbodig is om het over feminisme te hebben. Dat is het gewoonweg niet. Vanuit een heleboel opzichten. Al is het alleen maar historisch.

Maar er knaagt iets in mij. Het is niet alleen maar een historisch begrip, of een begrip toepasbaar op andere landen en andere maatschappijen dan de mijne. In komende artikelen wil ik het onderwerp graag verder uitdiepen.

Deel jij mijn gevoel? Heb jij een visie op feminisme?


4 opmerkingen:

 1. Ik heb op school ooit het vak 'seksualiteitsbeleving' gevolgd. Je zou denken: dat gaat over seks, maar het ging eigenlijk over veel meer dan dat. Het ging ook vooral erover: hoe beleef je jouw leven als vrouw of man? Welke verwachtingspatronen zijn er? Waarom loop je als vrouw nog steeds tegen problemen aan als het 'glazen plafond' en ongewenste intimiteiten? Dit heeft mijn ogen wel geopend dat er nog een heleboel te verbeteren valt op gebied van feminisme....

  Tegelijk zie ik mezelf niet als feministe. Mijn man en ik zijn vrij ouderwets in onze opvattingen. We zien elkaar als gelijkwaardig, maar niet gelijk. Er zijn dingen waar hij beter in is en er zijn dingen waar ík beter in ben... Waarom zouden we dan persé allebei hetzelfde moeten doen?? :) Ik ben blij met onze rolverdeling, die door veel mensen misschien als ouderwets of traditioneel wordt bestempeld....

  Misschien is dat wel écht feminisme: zelf mogen bepalen hoe je jouw leven wilt indelen, zonder dat anderen daar hun mening over klaar moeten hebben... Maar: zou dat dan ook niet voor mannen moeten gelden??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw wat een gaaf artikel, goed geschreven! X Anne

  www.fashionanna.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je echt heel erg goed en mooi geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zie hier een hele mooie reactie van Daantje. De laatste regel kan ik me helemaal in vinden, zou dat niet een nieuwe of DE betekenis kunnen zijn van feminisme. Ik heb er nooit goed over nagedacht.. ik vind vooral dat alles gewoon eerlijk moet zijn. De een dit, de ander dat. Maar geen specifieke man/vrouw rollen... daar ben ik helemaal niet van.

  BeantwoordenVerwijderen